BLOGGEN

Tilbakeblikk på 2023

business personlig utvikling Dec 29, 2023

Det er ikke alltid gøy med tilbakeblikk, men det er på tide å ta et åpent og ærlig tilbakeblikk på 2023. Helt ærlig, 2023 har vært et vanskelig år for meg og businessen min. Jeg skal ikke bruke det som en invitasjon til å være ekstra selvkritisk, men for å gi meg selv muligheten til å gjøre endringer som vil gjøre 2024 mye bedre. Og det er det jeg brenner for akkurat nå, å gjøre 2024 til det beste året noensinne, både for businessen og for meg personlig, og for businessen din og deg personlig. Mer om det siden, akkurat nå er det 2023 som gjelder.

 

Et år for frigjøring

Ordet for 2023 var frigjøring. På tampen av 2022 ble jeg klar over at min personlige visjon og visjonen for bedriften min er å bidra til å knuse patriarkatet og dets strukturer ved å hjelpe kvinner (og noen få menn) til å frigjøre seg fra egne begrensninger og oppnå økonomisk uavhengighet gjennom egen bedrift.

Jeg har prøvd å formidle viktigheten av frigjøringsprosessen til følgere og kunder, men der føler jeg at jeg har klønet og ikke klart å nå fram. Jeg har i mye større grad nådd fram med dette budskapet til kundene mine enn de som bare følger meg, og det er vel naturlig.

 

Et år for modning

En modningsprosess kan ta lang tid og gå over flere etapper. Den modningsprosessen jeg har vært i har vart i flere år, og de siste to årene har vært preget av noe av det vanskeligste jeg vet: tålmodighet og valg.

Jeg kan være god til å velge, men ikke til å velge bort. Jeg kan for eksempel fint klare å velge å lage en freebie, en epostkampanje og et kurs. Det er verre for meg å holde stø kurs innenfor én nisje eller ett tema over tid. Det neste kurset eller produktet jeg tilbyr kan handle om noe helt annet. Det blir for mange ingredienser og bare søl innad i bedriften av det.

Jeg er superflink til å gønne på når jeg får en idé. Jeg vet hva som skal til fra idé til ferdig produkt og innsalg og jeg jobber ekstremt effektivt når inspirasjonen tar meg. Og det føles godt å kjøre på mot et kortsiktig mål om nye kursdeltakere. Jeg er imidlertid ikke så flink til å senke farten, virkelig kjenne etter om jeg er på rett spor og la ideer og inspirasjon modnes i sitt eget naturlige tempo. Jeg vil tvinge fram handling, få følelsen av at jeg gjør noe matnyttig og er opptatt med å skape noe bra.

Både i fjor og i år har jeg gjort noe av det vanskeligste i hele verden. Jeg har ventet. Vært uvirksom i stedet for å kjøre på for hver minste gode idé. Jeg merker at det gjør godt, samtidig som det gjør vondt i tålmodigheten.

I løpet av denne modningsprosessen har jeg funnet ut noen ting, som at jeg også vil tilby personlig coaching i tillegg til businesscoaching (og det har jeg begynt med) og at jeg virkelig elsker å jobbe én til én og gi grundig personlig oppfølging til businesskundene mine.

 

Struktur og planlegging

Mitt indre kaos, modningsprosessen jeg har vært midt oppe i og en porsjon desperasjon har ført til at jeg ikke lagde meg en god plan for året og ikke har jobbet strukturert nok. Jeg har jobbet strukturert i rykk og napp, når jeg har kastet meg over en ny idé, men når jeg nå skal være åpen og ærlig om året som har gått, så må jeg bare innrømme (ikke minst for meg selv) at mye av årets manglende suksess skyldes at jeg ikke har jobbet helhetlig og strukturert nok.

Jeg vet utmerket godt at å jobbe på denne måten ikke er veien til å lykkes, men jeg har gått i det sporet likevel fordi jeg har vært usikker på hva jeg vil og jeg har vært mye sliten. Jeg har ikke vært konsekvent. Ikke strukturert over tid. Ikke sammenhengende. Yes, jeg ser godt hvordan dette har vært med på å gi meg det motsatte av det jeg egentlig vil ha.

 

Økonomisk drittår

2023 er året da jeg for første gang fikk null påmeldte til en kurslansering. Jeg har holdt flere nettkurs i året (eller medlemskap) siden våren 2016 og i år har det rett og slett gått skikkelig dårlig. Dårligere enn noensinne. Det har vært utfordrende for meg personlig siden det knapt nok er noe som gir så høyt stress og så urolige netter som pengeutfordringer, og det har også gitt meg tvil som har gjort modningsprosessen vanskeligere. Jeg har spurt meg selv mange ganger det siste året hvordan jeg kan være freidig nok til å lære andre hvordan de skal tjene mer når jeg har tjent så ekstremt lite selv.

Må jeg finne på noe helt annet å gjøre? Er jeg god nok? Hvordan rettferdiggjøre at det er dette jeg jobber med? Mange plagsomme tanker med mye påfølgende tvil. Au! Heldigvis har kundene mine fått så gode resultater at jeg aldri har tvilt på at kunnskapen min er bunnsolid. Jeg kan hvile i visshet om at jeg er kjempegod i jobben min.

Kort fortalt har jeg ikke nådd noen økonomiske mål og det har vært mye frustrasjon og usikkerhet knyttet til inntjeningen i år.

 

Et år for innsikter

En av de viktigste tingene som har skjedd med meg i år er at jeg har fått flere innsikter om begrensninger og blokkeringer som har sittet så dypt at jeg ikke engang har vært klar over at det har hemmet meg. Blant annet har jeg innsett og virkelig tatt innover meg hvor syk jeg har vært og jeg har tilgitt meg selv for at jeg ble syk, ikke fikk til ting mens jeg var syk og hvor lang tid det har tatt å komme meg igjen.

Veldig kort fortalt så var jeg på vei inn i utbrenthet i 2018, uten at jeg innså hvor hardt jeg kjørte på og hadde gjort det i mange år. I november 2018 begikk lillesøsteren min selvmord, og den sorgen på toppen av en kropp og et sinn som allerede var frynsete av mange års rovdrift, førte til at jeg gikk totalt ned for telling og tilbrakte 2 1/2 år på sofaen, fullstendig utmattet. Når jeg nå ser tilbake på den tida skjønner jeg ikke helt hvordan jeg klarte å holde bedriften gående i den perioden, men det gjorde jeg og jeg gir meg selv masse kred for det.

De to siste årene har jeg gradvis kommet tilbake, samtidig som jeg ikke helt har klart å se veien videre tydelig. Etter å ha reflektert rundt manglende suksess har jeg innsett at der jeg før satt fast i at jeg jobbet og jobbet og jobbet, blant annet for å slippe å kjenne på hvordan jeg hadde det, så er jeg nå i litt motsatt situasjon. Jeg hviler og hviler og får ikke helt medfart med jobbinga.

Jeg kjente i sommer at jeg hadde mistet piffen og ambisjonene for å få til business. Jeg satte meg ikke mål, la ikke gode planer, jobbet ikke strukturert, stakk hodet i sanden for situasjonen og hadde det ikke bra. Jeg innså at jeg var redd. Rett og slett livredd for å bli like dårlig som jeg var. Livredd for å havne på sofaen igjen, uten noe energi og med en hel masse rare og ubehagelige symptomer som legene ikke klarer å finne ut av.

Det er denne frykten som har gjort at jeg har holdt tilbake. Innsiktene jeg har fått rundt dette har åpnet opp for at jeg kan se meg selv og bedriften min i et nytt lys. Jeg har tillat meg å kjenne på ambisjonene mine og de er der fremdeles, i aller høyeste grad. De er bare ikke de samme som før jeg ble syk og jeg har ikke helt tillat meg å kjenne på endringene.

 

Konklusjon

2023 er året da alt kunne ha gått himla mye bedre enn det gjorde. Og samtidig har jeg blitt bedre kjent med meg selv, jeg har frigjort meg selv fra begrensninger og frykt, jeg ser ting klarere enn før og kjenner nå på enorm inspirasjon og drivkraft for veien videre.

Jeg kunne ha skyldt på det som skjer i samfunnet for manglende omsetning, men jeg føler at det er mye mer fruktbart å ta ansvar for mitt eget salg enn å skylde på ytre omstendigheter. Når det er sagt så ser jeg at det er forskjell på tidligere år og 2023 når det gjelder kjøpevillighet, både i nettbutikken min og her. Det er ikke bare meg, men det er definitivt mest meg, siden andre har hatt strålende år med omsetningsrekord og kundene mine også har gjort det veldig bra. Hvis jeg vil gjøre det bedre framover må jeg ta på meg det ansvaret, ikke skylde på ytre omstendigheter.

2023 har gitt meg mulighet til å kjenne etter hva jeg virkelig vil og hvordan jeg best kan bidra i verden. Det er veldig verdifullt og nå er jeg klar til å jobbe på med splitter nye planer for et 2024 jeg har bestemt meg for at blir det beste året hittil, både for meg og businessen.

Livet er en reise. Det handler ikke om å komme i mål, men om å ha det bra underveis.

Få ukentlige refleksjoner, inspirasjon og egenkjærlighets-tips rett i innboksen.

Jeg sender ikke spam, deler ikke eposten din med andre og du kan melde deg av når som helst.

Gjør greia di!

Hvor er du nå og hvor vil du? Jeg veileder deg gjennom reisen.

TA DET NESTE SKRITTET

Overgivelse

May 16, 2024

Jeg gjør ting samtidig som jeg er redd (igjen)

Feb 05, 2024

Redd for at folk skal melde seg av når du sender nyhetsbrev?

Jan 31, 2024

Tilbakeblikk på 2023

Dec 29, 2023

Det viktigste av alt

Oct 16, 2023

Selger du 1-1-tjenester på nett? Les denne!

Jun 04, 2023

Kroppen prøver å fortelle deg noe. Lytter du?

May 11, 2023

Det er ikke noe galt i å vise seg fram

Feb 08, 2023